Straatjes en Hofjes

Het Pieterskwartier wordt doorsneden door stegen die bijna allemaal richting Pieterskerk lopen. Sommige namen spreken voor zichzelf, zoals de Pieterskerk-Choor(=koor)steeg en de Scheepmakersteeg. Andere namen hebben uitleg nodig.

Zo is Diefsteeg de steeg waardoor de veroordeelden - dat gebeurde op de blauwe steen in de Breestraat - naar de gevangenis aan het Gerecht werden gevoerd. De Kloksteeg is zo genoemd omdat hier de klokkentoren van de Pieterskerk stond. De oorspronkelijke toren was in 1512 omgevallen en niet meer opgebouwd.De Salomonsteeg dankt zijn naam aan de 14e eeuwse rechtsgeleerde Philips van Leyden. Hij had een huis met een grote bibliotheek waar nu antiquariaat Templum Salomonis gevestigd is. Vanwege al die boeken (en de wijsheid die men daarmee verbond) werd zijn huis Salomons Tempel genoemd en daar verwijst de naam van de later aangelegde steeg naar.

Een van de leukste steegjes is het Berkendaalstraatje, tussen de Langebrug en de Pieterskerkgracht. De bewoners krijgen voor elkaar wat in zo'n smal straatje niet mogelijk lijkt:de geveltuintjes staan vol bloeiende planten.