Welkom in het Pieterskwartier

De leukste wijk van Leiden, aan de ‘andere’ kant van de Breestraat. Met gespecialiseerde winkels, van antiek en boeken tot sieraden en mode, maar ook aardewerk, speelgoed, maatpakken en Italiaanse delicatessen. En schoonheids- en kapsalons, cafe's met zelfgemaakte taarten, intieme eettentjes en chique restaurants, architecten, adviesbureaus en web-bouwers. U vindt op deze site niet alleen beknopte informatie over de ondernemers in het Pieterskwartier, maar ook over de kerken en hofjes, de musea en galeries.

 

Deze historische wijk rondom de Pieterskerk, met zijn smalle straten en stegen, wordt ook wel het Quartier Latin van Leiden genoemd. Studenten wonen er graag, dat is te zien aan de vele studentenhuizen en de rijen fietsen overal. Lopend langs het Rapenburg kom je langs de juridische faculteit, de Hortus Botanicus, het Rijksmuseum van Oudheden en het Japanmuseum Sieboldhuis. Het Pieterskwartier is een must voor iedereen die Leiden bezoekt!  

 

Niet missen in het Pieterskwartier:

  • de imposante Pieterskerk en het verstilde Pieterskerkhof eromheen
  • het ernaast gelegen Gravensteen, nu behorend bij de Rechtenfaculteit
  • de Latijnse school aan de Lokhorststraat. Rembrandt was er leerling.
  
 
  • het gebouw van Ars Aemula Naturae aan de Pieterskerkgracht, waar Jan Wolkers tekende
  • het Rapenburg met zijn statige grachtenhuizen
  • de hofjes: het Jean Michelshofje aan de Pieterskerkstraat, het Sint Pietershofje tussen de Langebrug en de Nieuwsteeg, het Jean Pesijnhofje aan de Kloksteeg, waar de Pilgrimfathers woonden, en het Van Brouchovenhofje aan de Papengracht
  • het monumentale Kamerlingh Onnesgebouw, nu behorend bij de Rechtenfaculteit
 
 

Gebruik de menubalk boven om te zoeken op categorie. Gebruik het zoekvak links om te zoeken op trefwoord.
 
 

Nieuws